Is mijn platte dak geschikt voor zonnepanelen?

Waar moet u op letten bij het plaatsen van zonnepanelen?

Dakbedekking en Zonnepanelen

U wilt graag zonnepanelen op uw dak, maar is uw platte dak hiervoor wel geschikt? Het is een flinke investering u heeft er waarschijnlijk hard voor gespaard dus u wilt wel dat alles soepel zal verlopen. U zal niet de enige zijn die deze vraag heeft, daarom hier een toelichting op de vraag of uw dakbedekking en zonnepanelen geschikt is voor een zonne-energie systeem.

Ook voor bitumen daken geldt dat wij de leeftijd en conditie van de dakbedekking goed moeten bekijken, zodat wij u kunnen adviseren om deze wel of niet te vervangen voordat er zonnepanelen geplaatst gaan worden. U zit er tenslotte niet op te wachten om korte tijd na de plaatsing van zonnepanelen uw dak te moeten renoveren!


Inspectie punten | Dakbedekking en Zonnepanelen


Visuele controle
Als geschiktheid beoordelen we het dak visueel, op hoeveelheid craquelé in de bitumen dakbedekking, dat is namelijk een teken van veroudering. Net als mudcurling en pimpling ouderdoms tekenen zijn.

Craquelé
Craquelé zijn kleine lichte haarscheuren deze ontstaan door de uv straling die vanaf onze zon op het platte dak terecht komt. Hierdoor wordt de flexibiliteit steeds minder en kan de dakbedekking uiteindelijk in ergste geval niet meer mee werken met de ondergrond. De dakbedekking zal dan gaan scheuren. Een dak wat minder in de zon staat zal daarom ook een langere levensduur hebben, maar ja een dak uit de zon is natuurlijk weer niet zo geschikt voor zonnepanelen.

Mud-curling
Mud-curling onstaat eigenlijk doordat zwerfvuil vrij lang op het dakblijft liggen in een opgedroogde plas water. In het vuil gaat dan in de loop der jaren een soort van rottings proces beginnen. Door de zon gaat dit steeds verder in drogen, er ontstaat dan een grof netwerk van barstjes en uiteindelijk gaat de bovenste laag krullen er in ergste geval los komen. Denk hierbij aan opgedroogde meren om er een beeld bij te krijgen.

Pimpling
Pimpling zijn eigenlijk een soort van puistjes op je dakbedekking. Het zijn kleine blaasjes en als er niks aan gedaan word dan zullen ze uit eindelijk open barsten. De inlagen dit is de wapening van je dakbedekking komen nu bloot te liggen. De inlagen bestaan uit glasvlies en polyester als het water  hierbij komt zuigt het zich steeds verder vol en heb je lekkage

Visuele controle dakbedekking


Controle beschadigingen
Zijn er eventuele beschadigingen te zien op de toplaag van de bitumineuze dakbedekking. Zijn er uitvoeringsfouten op te merken waardoor er later problemen op kunnen treden.


Controle bouwtechnisch aspect
Er zal ook altijd gecontroleerd op bouwfysisch aspect. Vooraf er een zonne-energie systeem geplaatst gaat worden zal onze dak specialist een insnijding moeten maken in de dakbedekkingsconstructie. Op deze manier kunnen wij vaststellen hoe de gehele dakopbouw is opgebouwd. Zo kan er bijvoorbeeld vastgesteld worden of dat er wel een druk vaste isolatie plaat is gebruikt en of deze voldoende is om het systeem te kunnen dragen zonder dat er beschadigingen op treden. Er wordt ook gekeken of dat er vocht in de isolatie zit en of dat dit geen problemen kan gaan leveren.

Controle dakopbouw


Controle dakbeschot
Het dakbeschot wordt uiteraard ook bekeken maar hierover kunnen wij niet een vast oordeel maken. Dit zal namelijk bepaalt moeten worden door een constructeur. Het is erg belangrijk dat er berekend wordt hoeveel draagkracht het dak heeft om de eventuele permanente belasting en of tijdelijke belasting te kunnen dragen.


Controle dak details
Hoeveel  dak details zijn er aanwezig, denk hierbij aan airconditioning installaties, ontluchtingen of andere dak doorvoeren, lichtkoepels, lichtstraten, permanente valbeveiliging en hemelwaterafvoeren. Er wordt gekeken naar beschadigingen aan de voorzieningen en of ze wel deugdelijk ingewerkt zijn.


Controle kimfixatie
Is er kimfixatie op een kundige manier toegepast zodat de rek en krimp van de dakbedekking materialen goed opgevangen kan worden.

Enorme rek en krimp i.v.m. geen kimfixatie


Samenvatting
Alles opgesomd komen wij op een resterende levensduurverwachting van het dakbedekkingssysteem en dit brengen wij in relatie met een zonne-energie systeem.

Kort samengevat, bij onderzoek of uw dak geschikt is voor zonnepanelen zijn de deze punten belangrijk. Drukvastheid van de isolatie, de conditie van de dakbedekking en de draagkracht van de onderconstructie.(dakbeschot,balklaag)


CONTACTINFORMATIE

Wilt u zonnepanelen plaatsen op uw dak en wilt u uw dakbedekking controleren zodat u er zeker van bent dat u geen problemen krijgt, neem dan contact met ons op voor een inspectie.

Tel: 0165 – 513 797
E-mail: info@stegingdakbedekkingen.nl

neem contact op dakbedekking